Ondernemende eerste stuurman die eilanden kan verbinden

Lith
Organisatie |

Stichting de Maasveren

Stichting de Maasveren is een onafhankelijke semipublieke instelling, die de oeververbindingen tussen de gemeenten Maasdriel en West Maas en Waal enerzijds en de gemeente Oss anderzijds uitvoert. De veerdiensten tussen kernen Alem en Maren, Alphen en Lith, Alphen en Oijen, Maasbommel en Megen, Appeltern en Megen bestaan al vele tientallen jaren en worden door de Stichting geëxploiteerd. De Maasveren hebben aanzienlijke belangen in de regio op maatschappelijk, economisch, toeristisch, infrastructureel en milieu hygiënisch gebied. Bij de Maasveren werken circa 30 medewerkers (20 fte) waarvan 17 veermannen en 1 veervrouw die de veerponten op alle dagen van het jaar bedienen. Vanuit het kantoor in Lith  zijn de medewerkers in de administratie en techniek werkzaam. De passagiers zijn heel divers: scholieren, zakelijke en toeristische gasten, dagjesmensen maar ook woon-werkverkeer.

In de afgelopen periode is er veel gebeurd bij de Stichting; ze komt uit een moeilijke tijd. Er zijn bijvoorbeeld stakingen geweest, er was een hoog ziekteverzuim, de onderlinge verhoudingen waren voor verbetering vatbaar en de bedrijfsvoering en financiën stonden onder druk. Daarnaast heeft de Stichting natuurlijk ook in de Covid 19-pandemie veel passagiers gemist waardoor de inkomsten flink onder druk kwamen te staan.

Vorig jaar is besloten om de cultuur, de besturing en de organisatie te moderniseren. In het voorjaar zijn de statuten in lijn gebracht met zowel de wet bestuur en toezicht rechtspersonen, als de beginselen van behoorlijk bestuur voor semipublieke instellingen. De stichting wil de arbeidsvoorwaarden onderbrengen bij de CAO van de binnenvaart. Daarmee staat het fundament van de Stichting en is de toezichthoudende rol en die van de personeelsvertegenwoordiging versterkt. Er zijn financiële maatregelen genomen die leiden tot een solide begroting. De volgende stap is om de organisatiecultuur gezond te maken en de financiële bedrijfskundige kant sterk te gaan verbeteren.

Logo stichting De Maasveren
Functie | Directeur Bestuurder

De ondernemende eerste stuurman
Je hebt het organisatietalent en de daadkracht, realisatiekracht om deze mooie organisatie met betrokken medewerkers weer richting te geven. Je bent eindverantwoordelijk voor een uiterst belangrijke maatschappelijke verbinding tussen de dorpen en steden. Klein, uniek en impactvol. Je bent daarbij maatschappelijk geëngageerd om het voor de Maasveren, haar klanten en haar medewerkers gewoon goed te doen. Door de Covid-19 pandemie staan de financiën van de Stichting onder forse druk en staat de Stichting voor de uitdaging – met steun van de belanghebbende overheden – de exploitatie van de veerdiensten toekomstbestendig te maken.

Je opdracht is ervoor zorgen dat er weer verbindingen worden gelegd tussen de ontstane ‘werkeilanden’ binnen de organisatie en bouw je aan een echte stabiele basis. “Er liggen goede bouwtekeningen klaar, maar er is zeker ruimte om hier nog eigen richting aan te geven”. Het begint met goed luisteren naar de medewerkers, gebruikers en de maatschappelijke en commerciële partners. Begrijpen wat er bij hen leeft en vooral open met elkaar te communiceren.

Kansen
“Van een oever verbinder, naar een verbinder van mensen”. Wij zoeken een leider die voor beleving kan zorgen, de betekenis en impact van historie kan vertalen naar een klinkende toekomst voor de Maasveren. Door actief te bouwen aan een propositie; milieuwinst te benadrukken vanwege verminderde CO2 uitstoot, kunnen extra inkomsten ( Europees, provinciaal en lokaal) worden aangesproken. Het opbouwen van relaties met het regionale bedrijfsleven, de toeristische sector, gemeenteraden en Provinciale Staten helpt hierin om de stichting (opnieuw) en levendig op de kaart te zetten. Dat vraagt dus naast een leiderschap in de organisatie, om ondernemerschap naar buiten. Kansen zien, pakken en verzilveren.

Visie Initiatief Ondernemerschap Relaties-Opbouwen Schakelvermogen Oprecht Stevig Slim Duidelijk Structureren Natuurlijk-Gezag Nieuwsgierig Waarachtig

Profiel | Ondernemende eerste stuurman die eilanden kan verbinden

Ondernemende eerste stuurman en verbinder van eilanden
De organisatie kent een lange historie. Nu is de tijd en de noodzaak om verdere professionaliteit binnen te brengen. Een energiek boegbeeld voor een unieke organisatie. Je vaardigheden als leider, cultuurmaker en communicator, geven het goede voorbeeld voor iedereen om een sprong te maken naar deze tijd. De eilanden te waarderen en wél samen sterker te zijn. De vakvrouwen en -mannen in positie te brengen, te waarderen en tegelijk de goede professionele kaders aan te geven en te bewaken. Jij snapt de wereld van vervoer en water. Tegelijk snap je de bestuurlijke en maatschappelijke wereld daaromheen. Je brengt de energie mee om daarin een mooie positie te bouwen.

Wij vragen
Dat jij deze unieke positie van Maasveren durft te gebruiken voor een nieuwe professionele cultuur. Intern en extern. Onkreukbaar en doelgericht. Je beschikt daarvoor over een politiek bestuurlijke antenne. Je hebt HBO/WO werk- en denkniveau en je kent het werken in een organisatie in ontwikkeling met een Raad van Toezicht. Governance, HR, bedrijfsvoering, finance, P&C cycli, risicomanagement, het is je toevertrouwd en je hebt aantoonbare ervaring. De organisatie vraagt op dit gebied een allrounder, die de vaardigheden heeft en niet arrogant is om de hulpvraag te stellen. Je bent de sparringpartner voor je team en je zoekt de sparring ook met de RvT.

Aanbod

Het salaris en de voorwaarden zijn in overeenstemming met deze positie in het semipublieke domein. Het is een serieuze rol waarin flink geïnvesteerd moet worden in de organisatie. Je krijgt een fantastische uitdaging bij een maatschappelijke organisatie waar je écht een verschil kunt gaan maken.

Procedure

De eerste kennismakingsgesprekken vinden plaats met K+V.
De gesprekken met Stichting de Maasveren vinden plaats op maandag 23 augustus bij K+V in Veenendaal en de vervolggesprekken zijn op woensdag 25 augustus in Lith.

Geïnteresseerd

Ben je geïnteresseerd in deze mooie functie? We vragen je snel – uiterlijk zondag 8 augustus – te reageren door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden. Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Micha van Aart (06 46390312 ) of Johannes Arets (06 10260480). In verband met de vakantieperiode is het soms niet mogelijk om direct contact te hebben, stel de vragen dan per mail of plan een belafspraak in via ons secretariaat (0318 555388). Wij horen je graag.

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

Directeur Bestuurder
Vast
40 uur

SOLLICITEER DIRECT

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.