Directeur Bestuurder voor Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV)

Communicatief en strategisch boegbeeld
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV)

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Motorrijders (KNMV) is opgericht in 1904 en heeft op dit moment ruim 55.000 leden, meer dan 300 vrijwilligers en meer dan 300 aangesloten verenigingen en clubs en is dé vereniging voor motorrijdend Nederland.

De KNMV is gevestigd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem, heeft 20 fte medewerkers in dienst en is een gezonde, dynamische en groeiende organisatie. De KNMV heeft een centrale rol voor alle motorrijders, motorsporters en motorliefhebbers en werkt vanuit vijf kernwaarden: passie, avontuur, sport, betrouwbaar en voor alle motorrijders.

De speerpunten van de KNMV:

 • Als belangenbehartiger optreden voor alle motorrijders.
 • Het creëren en stimuleren van een veilig motorklimaat in Nederland.
 • Het verzorgen en door ontwikkelen van hoogwaardige motorrijopleidingen voor alle niveaus motorrijders / topsporters.
 • Het faciliteren en organiseren van de motorsport in Nederland.

De KNMV is lid van NOC*NSF en internationaal aangesloten bij de internationale motorsportbond de Federation Internationale Motocyclisme (FIM). De FIM is de wereldwijde overkoepelende organisatie voor de motorsport. Aan internationale wedstrijdorganisaties geeft de KNMV advies en voorlichting over het organiseren van (inter)nationale wedstrijden, die in Nederland onder de vlag van de FIM worden georganiseerd. Daarnaast verzorgt de KNMV aanvragen, toevoegingen en wijzigingen op de FIM-kalender in Nederland en biedt ondersteuning bij het goedkeuren van programma’s en bewaken van de FIM-deadlines. De FIM Europe is de Europese koepelorganisatie voor de motorsport waarin Europese landen vertegenwoordigd zijn om hun gezamenlijke belangen te behartigen.

De KNMV maakt deel uit van een netwerk van landelijke en regionale platforms, inclusief nauwe bilaterale contacten met de overheid. Op het gebied van verkeersveiligheid is de KNMV een belangrijke gesprekspartner voor de overheid. Ook biedt de KNMV rijveiligheidstrainingen aan en biedt motorrijschoolhouders de kans zich te onderscheiden op het gebied van kwaliteit. Continu worden landelijke campagnes ter promotie van het recreatief motorrijden geïnitieerd, samen met andere belanghebbenden zoals de ANWB, BOVAG en RAI Vereniging.

De KNMV verzorgt het gehele spectrum rondom motorsport; evenementverzekeringen en motorverzekeringen, in nauwe samenwerking met haar partners.

Voor deze mooie organisatie zoeken wij een directeur bestuurder.

Functie

Directeur Bestuurder

We zoeken een echt strategisch, communicatief en verbindend leider die samen met het managementteam de organisatie aanstuurt en richting geeft. Het MT bestaat uit drie managers (financiën, marketing en sport). Als directeur bestuurder ben je eindverantwoordelijk voor alle facetten van de organisatie en leg je verantwoording af aan de Raad van Toezicht en de Ledenraad. Je bent voor hen een stevige sparringspartner.

Strategische en communicatieve vaardigheden zijn essentieel. We zoeken iemand die kan luisteren en omgevingssensitief is. Iemand met een goede politieke antenne en met strategische kwaliteiten. Gevoel voor verhoudingen en timing, met een goed oordeelsvermogen en besluitvaardig als het moet. Je bent ook in staat visie te vertalen naar operationele plannen, de juiste prioriteiten te kunnen stellen en draagvlak te creëren. De directeur bestuurder doorziet ontwikkelingen op het gebied van de motorsport, duurzaamheid en geluid in de motorwereld en ontwikkelt op basis daarvan visie en strategie. Hij/zij kenmerkt zich door betrouwbaarheid, professionaliteit en ambitieniveau.

Het is belangrijk dat je affiniteit en ervaring hebt met een vereniging, vrijwilligers en de democratische principes van een vereniging kent en doorleeft. De internationale connectie met de FIM is essentieel. Je bent dus meertalig en bekend met andere culturen.

De afgelopen jaren heeft de KNMV gewerkt aan een meerjarenvisie en hieruit zijn acties en plannen ontstaan die verdere uitwerking en/of implementatie vereisen zoals samenwerking met collega motorsportbond MON, MX-masterplan en andere veiligheidsprogramma’s, het versterken van de verzekeringspropositie, activiteiten met het vrijwilligerskorps, goede interactie met de ledenraad, uitbouwen community Motorrijders.nl en het verder vormgeven en uitbouwen van het topsportprogramma op Papendal.

Visies Strategie Realiseren Communicatief Sensitief Initiatief Sturen Relaties opbouwen Verantwoordelijk Boegbeeld Luisteren Belangenbehartigen

Profiel

De directeur bestuurder heeft voor de komende jaren de volgende opgaven:

 • Ontwikkeling en uitvoering van de algemene strategie, bevordering van een
  ondernemende en resultaatgerichte cultuur.
 • De positie van de KNMV en de motorsport en het motorrijden in Nederland verder verstevigen.
 • Strategische partner zijn voor de RvT en Ledenraad.
 • Ontwikkeling van het Management Team, rust uitstralen, een voorbeeldfunctie vervullen, teamontwikkeling over afdelingen en over functies heen realiseren en het vormgeven van strategisch personeelsbeleid.

De directeur bestuurder is zichtbaar in “het veld” en onderkent het belang van vrijwilligers en weet hier een natuurlijke verbinding mee te leggen. Heeft een track record in een complexe, (internationale) maatschappelijke en politieke omgeving, bestuurlijke ervaring, bewezen leiderschap en managementvaardigheden. Heeft betrouwbaarheid en resultaatgerichtheid als drivers. Uiteraard heeft hij/zij affiniteit met de motorsport en het motorrijden. Is oprecht geïnteresseerd in mensen, maakt impact op elk niveau en realiseert samenwerking tussen teams. Ondersteunt, coacht, denkt mee en adviseert. Met andere woorden: we zoeken een teamplayer en een oprecht boegbeeld die:

 • Beschikt over bewezen management-, organisatorische en leiderschapsvaardigheden.
 • Het vermogen heeft een strategische visie om te zetten in actieplanning.
 • In staat is een breed (internationaal) maatschappelijk en politiek draagvlak te creëren.
 • Zorgt voor bevordering en realisatie van continue organisatieverbetering.
 • Beschikt over sterke interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden.
 • Een pragmatisch en creatief denker is.

Gewenste opleiding en ervaring

 • Academisch/HBO werk- en denkniveau.
 • Minimaal 10 jaar ervaring als (deel) eindverantwoordelijke of een vergelijkbare functie.
 • Succesvol in het ontwikkelen van presterende organisaties en teams.
 • Track record in het effectief gebruiken van sociale, politieke en bestuurlijke verhoudingen en zakelijke dienstverlening.
 • Duidelijke affiniteit met de motorsport/motorrijden in ruime zin.
 • Internationale ervaring is een pre.

Aanbod

Het is een uitdaging om te werken als directeur bestuurder van de KNMV, een sportbond met een ruim speelveld in een ambitieuze fase. De KNMV is een ondernemende organisatie met veel passie en met een inhoud gedreven en een informele cultuur waar het respect voor de mens groot is. Flexibiliteit is belangrijk. De KNMV biedt een meer dan uitstekend pakket aan arbeidsvoorwaarden, primair en secundair inclusief bonus, motor of auto en onkostenvergoeding. We starten met een jaarcontract en indien het van beide kanten bevalt, wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Procedure

De procedure start met het insturen van je cv en motivatie voor deze rol. In samenwerking met de Raad van Toezicht selecteren we een aantal kandidaten die we uitnodigen voor een kennismaking in Arnhem op dinsdag 27 september. Indien dit van beide kanten bevalt, is er een tweede ronde met een adviescommissie met onder andere MT-leden. Een assessment kan onderdeel zijn van de procedure.

Geïntereseerd

Ben je geïnteresseerd in deze functie? We vragen je snel te reageren, uiterlijk 19 september, door bij “solliciteer direct” je cv en motivatie te uploaden.
Je kunt je inhoudelijke vragen stellen aan Roel Roelfzema (06 – 438 733 26). Roel begeleidt deze opdracht.

Een assessment en/of een online persoonlijk profielmeting kunnen onderdeel zijn van de procedure.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.