Hoofd Participatie & Educatie voor het Groninger Museum

Hedendaagse verhalenverteller
Let op: De wervingstermijn voor deze vacature is verstreken! Reageren is niet meer mogelijk.
Klik hier voor ons actuele vacature-overzicht

Over de organisatie

Groninger Museum

Het Groninger Museum is de trots van ‘Stad en Ommeland’ door zijn veelzijdige en spraakmakende tentoonstellingen, uitgebreide collectie en het spectaculaire gebouw. Het museum geniet grote nationale en internationale bekendheid door zijn originele presentaties, innovatieve overdrachtsvormen en gevarieerde kunstcollectie. Het Groninger Museum is extravert, eigenzinnig en veelkleurig. De kwalitatief hoogstaande collecties en presentaties vormen de basis om de verbinding tussen bezoeker en museum en de bezoekers onderling te versterken. Het Groninger Museum wil een zo breed mogelijk publiek verwonderen, aanzetten tot meningsvorming en uitnodigen tot vaak en gevarieerd gebruik. Collecties, presentaties en educatie vormen de kerntaken van het museum. Het Groninger Museum is uitgegroeid tot een kunst- en cultuurinstituut van formaat en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

Voor het museum zoeken we een Hoofd Participatie & Educatie, een professionele en inspirerende leider.

Functie

Hoofd Participatie & Educatie

Als Hoofd Participatie & Educatie ben je verantwoordelijk voor de beleidsvorming en uitvoering op het gebied van educatie en publieksparticipatie. De afdeling Educatie verzorgt programma’s voor diverse groepen, waarbij de nadruk ligt op interactiviteit en eigen meningsvorming. Als Hoofd Participatie & Educatie ben je een vernieuwer met een originele kijk op kunsteducatie. Je werkt vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur bruggen kunnen bouwen en hebt ervaring met (cultuur)educatie en het ontwikkelen van publieksprogramma’s. Je geeft leiding aan een team van in totaal 20 eigen en externe professionals. Je hebt een passie voor overdragen.  Je bent in staat om met je team te ontwikkelen en te realiseren. Je geeft op een duidelijke en stimulerende manier leiding.  Je maakt vanuit heldere kaders keuzes om doelen te bereiken. Je bent gericht op vandaag, morgen én overmorgen! Je rapporteert aan Andreas Blühm, Algemeen Directeur.

Naast de rol op de afdeling Educatie draag je vanuit jouw leiderschap en visie bij aan de verdere professionalisering, koers en strategie van het museum. Je bent lid van het managementteam en denkt en werkt integraal. Je houdt van samenwerken en levert een constructieve bijdrage aan de strategische besluitvorming. Je werkt nauw samen met de andere afdelingen en hoofden, proactief, betrokken en positief.

  Visie Besluitvaardig Sensitief Samenwerken Inventief Communicatie Structureren Relaties opbouwen Sturen Professioneel

Profiel

Het Groninger Museum is eigenzinnig en veelkleurig. De afdeling Educatie speelt daar een belangrijke rol in en het Hoofd Participatie & Educatie levert daar een essentiële bijdrage aan.

Wat ga je doen?

 • Je bent verantwoordelijk voor het formuleren, uitdragen en realiseren van een bij het Groninger Museum passende meerjarige visie en beleid op participatie en educatie.
 • Je geeft vanuit de code diversiteit en inclusie actief invulling aan een divers beleid en de educatieve programma’s.
 • Je geeft leiding aan de afdeling als een coachend en delegerend leider.
 • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen en realiseren van de begroting en het jaarplan in nauwe samenwerking met je team, onder andere door het ontwikkelen en produceren van doelgroepgerichte educatieve producten met toepassing van moderne overdrachtsmiddelen en het uitgeven van het Groninger Museum Magazine (i.s.m. de afdeling communicatie).
 • Je vertegenwoordigt de organisatie in het relevante werkveld, binnen netwerken, in werkgroepen en overlegorganen. Regionaal, nationaal en internationaal
 • Je draagt actief bij in het managementteam en relevante overleggen en projecten.

Wie ben je?

 • Vakmens, ervaren in educatie en een passie voor overdracht.
 • Een verbinder, van mensen, van afdelingen en van educatie & participatie tot in de haarvaten van het museum.
 • Een ontspannen leider die graag integraal en besluitvaardig werkt.
 • Taalkundig en -vaardig in woord en geschrift.
 • Iemand die stuurt én ruimte geeft aan talent.
 • Iemand die vanuit een helder kader realiseert en samenwerkt.

Wat neem je mee?

 • Academisch werk- en denkniveau.
 • Meerdere jaren ervaring op managementniveau.
 • Specialistische vakkennis, ervaring op het gebied van didactiek.
 • Brede redactionele kennis en ervaring.
 • Kennis van en affiniteit met de missie, visie en het diensten- en productenpakket van het Groninger Museum.
 • Veel enthousiasme en zin om er samen een succes van te maken!

Aanbod

Een prachtige en unieke rol in een creatieve omgeving! Vrijheid en verantwoordelijkheid om optimaal samen te presteren en te ontwikkelen. Er wordt een marktconform salaris geboden in schaal 12 van de Museum CAO. Het pensioen is ondergebracht bij het ABP. Het betreft een fulltime, vaste functie van 36 uur per week. We starten met een jaarcontract. Een eindejaarsuitkering van 3,4% is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

Procedure

Het Groninger Museum wordt begeleid door K+V in deze werving & selectie procedure. K+V gaat voor duurzame matches en gelooft dat draagvlak en commitment over en weer daarbij essentieel is. De procedure start met een onbevangen ontmoeting met verschillende mensen van de organisatie. Is er een goede ontmoeting? Dan gaan we verder met een diepgaand gesprek en een presentatie.

Onbevangen ontmoeting op woensdag 7 september waarin je in twee korte gesprekken met commissies kennis maakt met de diverse aandachtsgebieden van de functie en de organisatie kennis maakt met je persoonlijkheid.
Meer aandacht en diepgang op woensdag 14 september.
Presentatie op woensdag 21 september waarin je laat zien en ervaren wat je toegevoegde waarde is voor het Groninger Museum.

Na elke ronde maken we een keuze in kandidaten die verder gaan. Het streven is de procedure voor eind september af te ronden met zorg, zorgvuldigheid en veiligheid voor iedereen. Heb je vragen over het proces? Dan staan we graag voor je klaar.

Geïntereseerd

Ken jij mensen voor deze rol? Attendeer ze op deze vacature. Ben jij het nieuwe Hoofd Participatie & Educatie? Dan zien wij graag je reactie tegemoet, uiterlijk 21 augustus aanstaande. Dat kan door je cv en motivatiebrief te uploaden bij ‘solliciteer direct’. Wij vinden het belangrijk dat ons personeel divers is samengesteld en oog heeft voor verschillende perspectieven op ons cultureel erfgoed. Draag jij, in welke vorm ook, bij aan de diversiteit van onze organisatie, dan nodigen we je van harte uit te reageren.

Deze procedure wordt begeleid door Roel Roelfzema, partner K+V, 06 438 73 326. Natuurlijk is Roel bereikbaar voor nadere informatie of om samen de functie of het proces nader te verkennen. Neem contact op over deze prachtige rol!

Kandidaten die worden uitgenodigd wordt gevraagd een online persoonlijk profielmeting te maken.

Helaas, de inschrijftermijn voor deze vacature is verstreken, of wij hebben een geschikte kandidaat gevonden.